Energie label voor woningen

Kun je je huis verkopen zonder energielabel?

Als eigenaar moet u bij de verkoop of verhuur van uw woning een geldig energielabel hebben en beschikbaar stellen aan de koper of huurder. Dit geldt ook als u een huis laat bouwen. Heeft u geen geldig energielabel? Dan kunt u een boete krijgen.

Het energielabel is een systeem dat gebruikt wordt in Nederland om de energiezuinigheid van een woning te beoordelen. Het label is opgesteld op basis van de Energieprestatie Coëfficiënt (EPC) van het huis. De EPC is een maat voor de hoeveelheid energie die een huis nodig heeft om te voldoen aan de wettelijke eisen voor energiezuinigheid. Het energielabel loopt van A (zeer zuinig) tot en met G (zuinigheid niet meetbaar). Het label is gebaseerd op de huidige staat van het huis en de gebruikte energiebronnen. Het geeft aan wat de kosten zijn voor het gebruik van energie in het huis, en wat de mogelijke besparingen zijn als er energiebesparende maatregelen worden genomen.

Als u een huis gaat verkopen of opnieuw gaat verhuren, bent u verplicht om een geldig energielabel te hebben. Dit label moet worden overhandigd aan de koper of huurder en is ook te vinden op de website van het Kadaster. Het energielabel is een belangrijk hulpmiddel bij het maken van een weloverwogen keuze bij de aankoop of huur van een woning. Het geeft informatie over de energiezuinigheid van het huis en de mogelijke besparingen die kunnen worden behaald door energiebesparende maatregelen te nemen. Bovendien kan het energielabel ook van belang zijn bij de bepaling van de huur- of verkoopprijs van een woning.

Werkwijze

Na het invullen van het contactformulier wordt binnen 1 werkdag contact met u opgenomen. Vervolgens zal samen met u een inspectiedag worden ingepland met een van onze vaste inspecteurs. Afhankelijk van de grootte van de woning duurt deze inspectie ongeveer 1 uur.

Tijdens de inspectie zal de inspecteur onder andere kijken naar de aanwezige toegepaste isolatie, oppervlakte van de gevels en daken, verwarming en soort ventilatie. Deze fysieke inspectie zal worden aangevuld met uw eigen ondersteunende documenten. Hierbij moet u denken aan tekeningen of plattegronden, bewijsstukken van onder andere toegepaste systemen en woningverbeteringen. Onze inspecteur zal u daarover vooraf nader informeren.

Nadat de woning is geïnspecteerd zal de inspecteur alle bevindingen verwerken, doorberekenen en vastleggen in een gecertificeerd software programma van VABI. U krijgt vervolgens binnen enkele dagen een energieprestatie certificaat toegestuurd met daarbij behorende energielabel.

Onze factuur ontvangt u achteraf.

Het energielabel is een systeem dat gebruikt wordt in Nederland om de energiezuinigheid van een woning te beoordelen.

De kosten voor het aanvragen van een energielabel zijn onder andere:

  • Kosten voor het opstellen van het energielabel: dit zijn de kosten voor het uitvoeren van de inspectie van het huis en het opstellen van het energielabel. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het huis en de staat van het huis.

  • Kosten voor het registreren van het energielabel: dit zijn de kosten voor het registreren van het energielabel bij de landelijke database http://ep-online.nl.

  • Kosten voor eventuele aanpassingen aan het huis: als er aanpassingen aan het huis moeten worden gedaan om het energielabel te verbeteren, zullen er extra kosten zijn voor deze aanpassingen. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de aard van de aanpassingen en de staat van het huis.

Wilt u weten wat u op uw vaste lasten kunt besparen?

Het is belangrijk om te onthouden dat het aanvragen van een energielabel en het nemen van energiebesparende maatregelen op lange termijn kan leiden tot lagere energiekosten en een verbeterde woningwaarde. Daarom kan het de moeite waard zijn om deze kosten te investeren. De kosten voor het uitvoeren van een inspectie voor het opstellen van een energielabel kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van het huis.

  • 1

    appartement 215 euro

  • 2

    tussenwoning 260 euro

  • 3

    hoekwoning / twee-onder-een-kapwoning 275 euro

  • 4

    vrijstaande woning =>vanaf 280 euro

Het is belangrijk om te kiezen voor een bedrijf dat deskundig is en dat de inspectie grondig uitvoert. Bovendien is het ook mogelijk om gebruik te maken van subsidieregelingen die kunnen helpen bij het verkrijgen van een energielabel. Bekijk bijvoorbeeld de regelingen van het Rijk of van uw gemeente. Zo kunt u mogelijk kosten besparen.